Υποψήφιοι Ειδικών Κατηγοριών - Ομογενείς
Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2:
Τροποποιούμε την αρ.πρωτ.Φ.151/20049/2007/Β6 (ΦΕΚ 272/Β’) «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90/Α΄) και των παραγρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 13 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α΄)» υπουργική απόφαση ως ακολούθως:
«2. α) Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας εξετάζονται στα μαθήματα μιας από τις παρακάτω τρεις ομάδες προσανατολισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. 4327/2015 (ΦΕΚ 50 Α’):
- Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
- Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
- Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 2 της παρούσας κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κάθε ομάδα Προσανατολισμού εξετάζεται σε ΤΕΣΣΕΡΑ (4) μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού.
Τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού και ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:
Μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία , Αρχαία Ελληνικα , Ιστορία και Κοινωνιολογία
ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ:
Κοινά Μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία
Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και:
- στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Κατεύθυνσης, έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστ. Πεδίου.
- στη ΒΙΟΛΟΓΙΑ Κατεύθυνσης, έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστ. Πεδίο.
* Μόνο σε ένα από τα δύο.
ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
Μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Α.Ε.Π.Π. Α.Ο.Θ
Για την εισαγωγή απαιτείται ελάχιστη βάση 35 μόρια.
Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες
3, 4 και 5
Οι υποψήφιοι εξετάζονται ΜΟΝΟ στο μαθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας .
Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν σχολές απο ΕΝΑ ΜΟΝΟ Επιστημονικό πεδίο.
Για την εισαγωγή απαιτείται βαθμολογία τουλάχιστον 10 στην Έκθεση.
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΠΡΟΣΟΧΗ
«Κάθε υποψήφιος δηλώνει στο μηχανογραφικό του δελτίο όσες σχολές και τμήματα επιθυμεί να εισαχθεί και με όποια σειρά επιθυμεί από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα (1) επιστημονικό πεδίο της ομάδας προσανατολισμού που αντιστοιχεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και του άρθρου 165 του ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).
Ειδικά για το 2020 όσοι υποψήφιοι, απόφοιτοι των ετών από το 2019 και πριν, συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το σύστημα που είχε θέσει ο ν. 4186/2013 μπορούν, εναλλακτικά, να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-20 δηλώνοντας ένα επιστημονικό πεδίο, είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019 δηλώνοντας δύο επιστημονικά πεδία.
Η προτελευταία παράγραφος της παραγράφου Β του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία των παραγρ. 4Α και 4Β του άρθρου 1 της παρούσας μπορούν να δηλώσουν μέχρι είκοσι (20) προτιμήσεις από σχολές ή τμήματα που περιλαμβάνονται σε ένα (1) μόνο επιστημονικό πεδίο, εφόσον είναι, είτε απόφοιτοι λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων χώρας μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε απόφοιτοι λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020, οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία της παραγρ. 4Β του άρθρου 1 της παρούσας μπορούν να δηλώσουν μέχρι σαράντα (40) προτιμήσεις από σχολές ή τμήματα που περιλαμβάνονται σε δύο (2) το πολύ επιστημονικά πεδία, εφόσον είναι απόφοιτοι λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.